Dagbog fra skoven

Lea Nielsen er netop flyttet langt ud af byen – ud i et hus, der lykkeligvis grænser op til en kæmpe skov. Og det er meget tydeligt at netop naturen betyder virkelig meget i Nielsens arbejde:

“Det handler om for mig at skære alt andet væk. Al larmen fra telefoner, fra radioen, fra gaden. Når man slukker alt det, hvad er der så tilbage? Så er der bare naturen. Og den repræsenterer en ro.”

Senest har hun arbejdet på et dagbogsprojekt om skoven. Men frem for at fylde en kinabog op med tanker, har Nielsen valgt ler som sit medie. Hun har bl.a. arbejdet med daglige aftryk af fund fra naturen i ler, og går stadig ofte på opdagelse i skoven for at blive inspireret.

“Det er for mig en følelse af at være barn igen og gå på opdagelse. De bittesmå historier ude i skoven bliver pludselig til store eventyr. Jeg har fx arbejdet med træernes bark, og dyrket de ansigter, man ofte kan finde, hvis man kigger længe nok.”

For Nielsen er det vigtigt at kunne oversætte de ting, der inspirerer hende. Og det er en proces der kræver noget. Hun har bl.a. haft fotograferet naturen gennem et mikroskop, siden sit eget digitalkamera – og arbejder med både moodboards og fund fra naturen. Og når hun sætter sig til rette i værkstedet, er alt andet lukket ude:

“Når jeg arbejder, er det med et kæmpe fokus. Det kræver det. Jeg er altid i en proces, hvor mine ting ligesom bliver født frem. Det kræver tålmodighed og fordybelse. Man kan ikke tænke på opvask og indkøb imens, så går det galt”

Hendes råd til de nye hjemme-keramikere handler om at finde frem til det, der betyder noget for en:

“Prøv at gå ud af døren med et kamera i hånden, og fotografer alt det, der umiddelbart fascinerer dig. Når du så kommer hjem med en masse billeder, kan du sikkert finde noget, der går igen. Er det nogle særlige former eller farver? Prøv at trække essensen ud, og brug det så i dit arbejde.”