Underglasur

Underglasur bruges til at fremstille grafiske designs på det færdigformede ler. Der findes glasur og underglasur. Glasur lægger vi uden på dit værk efter det er brændt første gang. Glasuren lægger sig som en glat og smuk og ofte farverig overflade. Underglasuren ligger – under – den ydre glasur. Dvs. det er en måde at ændre lerets farve under glasuren.

Der er mange forskellige teknikker til at skabe smukke designs med underglasur.

Underglasuren påføres med en pensel når dit værk har tørret en times tid, og ikke længere er så vådt. Underglasur påføres flere gange i et tykt lag for at give en kraftigere farve efter brænding.

Når du skal vælge glasur (vi glaserer dit værk efter det er brændt) til dit underglaserede værk så overvej at vælge gennemsigtig glasur, da farverne fra din underglasur da vil træde tydeligt frem. Med en Oyster glasur vil især den sorte farve danne et spil under glasuren. Med Slate eller Petroleum forsvinder underglasuren.

Når vi glaserer forsøger vi altid at imødekomme dine designs med underglasur, så de såvidt muligt træder frem på den glaserede ting. Vi kan dog ikke garantere for resultatet af brugen af underglasur. Slip kontrollen 🙂

Eksempler på brug af underglasur

Når du laver en stribe af underglasur (som her med turkis) glaserer vi altid kun til kanten af dit design. Her er underglasuren skrabet fri med et fint stribet mønster inden brænding.
Hvis du underglaserer fx brystvorter som her med orange underglasur, fjerner vi altid såvidt muligt glasuren, så underglasuren står råt tilbage.
Rød og sort underglasur med transparent glasur udenpå.
Splash af blå og turkis underglasur - og transparent glasur udenpå.
Sort underglasur UNDER Oyster glasur giver et spændende spil.
Sort underglasur UNDER Petroleum glasur (venstre) giver blålige toner.