Når du er nybegynder til tufting kan der være mange ting at holde styr på. Lærredets spænding, maskinen der måske kører lidt for stærkt, garnet der falder ud og faren for at lave hul i lærredet med nålen. At mestre disse ting er helt normale skridt på læringskurven, og kræver (som alle andre håndværk) tid at vænne sig til. Når det kommer til tufting er det endnu engang sandt hvad man siger - øvelse gør mester!
Men du skal ikke efterlades helt uden hjælp. Herunder vil jeg fortælle dig om tre af de vigtigste ting at holde styr på, når du er nybegynder. Jeg håber det kan være til hjælp og gavn for dig på din kreative rejse.
1. Spænd lærredet godt op
En af de vigtigste forudsætninger for en succesfuld tufting session er, at dit lærred er spænd hårdt nok op. Det kræver mere end bare at sætte det på sømmene én gang - man skal gå det efter mange gange og trække lærredet ud over sømmene igen og igen, hele vejen rundt, indtil man ikke kan rykke det mere.
Dit lærred skal stå spændt som et trommeskind, og må ikke bule særlig meget indad, når du trykker på det. Det er vigtigt at lærredet er spændt hårdt op fra starten, for hvis du spænder op undervejs, risikerer du at forvrænge dit tæppe ud af de proportioner, du havde planlagt.
Tip! Hvis du forventer at dit lærred skal sidde på rammen over en længere periode, kan du med fordel pensle tæppelatex over sømmene på alle kanterne. Det holder trådene i lærredet på plads og forhindrer det i at blive slapt over tid.
2. Tæm dit garn
En af de mest frustrerende ting som nybegynder er, at garnet falder ud af maskinen. Det kan føles som om du skal tråde igen hvert 15. sekund, og der er pludselig lange udsigter til de seje (men redigerede) videoer du har set på nettet. Men du må ikke miste modet! Der er nemlig hjælp at hente, når du skal lære at tæmme dit garn.
Nogle tuftere bruger avancerede opsætninger med kroge og løbegange til garnet. Nogle bruger garn på "cones", som kan stå på gulvet og let vikle sig selv ud. Men det mest tilgængelige er helt almindelige garnnøgler. Udfordringen bliver så bare, at de er vundet på en måde, som trækker i modsatte retning af maskinen. Derfor skal du altid holde øje med og fodre den med garnet, så det ikke hopper ud.
Tip! Tag en hættetrøje eller en bluse med krave på, og træk garnet bag om nakken, før du tufter. Med garnenden (den ende som du tråder maskinen med) over venstre skulder, kan du trække mere garn til dig, mens du tufter. På den måde minimerer du det antal gange, du bliver nød til at tråde.
3. Tryk hårdere end du tror
Når du skal til at tufte, skal du være opmærksom på at trykke maskinen hårdt nok ind mod lærredet - hårdere end du tror. Og tryk først på aftrækkeren, når maskinen er trykket helt ind mod lærredet. Derefter skal du bare følge maskinens bevægelse opad - den vil nemlig gerne selv trække sig frem.
Hvis du ikke trykker hårdt nok ind mod lærredet, risikerer du at garnet kommer ud på den forkerte side, eller at du river hul i lærredet.
Tip! Hvis det går lidt for hurtigt kan du altid justere maskinens hastighed. Det gør du på knappen i bunden lige ved ledningen.
Med disse tre tips kan du forhåbentligt komme godt i gang med tufting. Husk, at man altid kommer til at være en lille smule dårlig, før man bliver god. Vi tror på dig!