Hvad er tufting?

Ved tufting føres garn eller tråd gennem et broderistof monteret på en ramme, hvilket skaber selve tæppeoverfladen. Processen foregår ved hjælp af et tufteværktøj, der hjælper med at trække garnet gennem stoffet, hvormed der skabes små løkker på den modsatte side. Nogle redskaber, som fx vores tuftemaskine, klipper dog garnet over ved hver bevægelse, så du får det karakteristiske luv.

1. Forberedelse

Fastgør tuftestoffet til din ramme. Det er meget vigtigt, at stoffet er spændt til det yderste. Noget tuftestof kommer med hjælpelinjer. I så fald anbefales det at gå efter at hjælpelinjerne er så lige som muligt. 

Beslut dig for et design enten ved at finde en skabelon, eller ved selv at tegne dit ønskede design. Du kan tegne designet direkte på lærredet - eller bruge en projektor til at projicere mønstret op på lærredet og tegne af. 

Vælg det ønskede garn og nummerér eventuelt farvefelterne på dit tuftestof med de valgte farver, så du er sikker på, at farverne bliver lagt rigtigt undervejs.

Find skabeloner her

Sådan samles din tufteramme

I videoen viser vi hvordan man samler en ramme og derefter sætter sømbånd på. Vores nye rammer kommer med den luksus, at sømbåndene allerede er monteret!

...eller byg din egen ramme

Brug fx reglar på 47x100mm og vinkelbeslag. Når selve rammen er bygget anbefaler vi at du påsætter vores sømbånd, så du nemt kan montere dit lærred efterfølgende.

2. Tufting

Tråd tuftingmaskinen. Bruger du en tyndere garn kan du med fordel tråde den dobbelt, for at undgå, at garnet glider ud af nåleøjet.

Pres tuftemaskinen mod dit stof og hold dette pres hele tiden. Tryk på aftrækkeren og lad tuftemaskinen glide frem - aldrig sidelæns eller tilbage. Du kan godt dreje maskinen med rundt i en glidende bevægelse sålænge du roterer håndtaget undervejs så maskinen hele tiden kun bevæger sig frem.

Brug eventuelt en punch needle eller en tuftenål til at skabe varierende længder på dit tæppe. Med en punch needle kan du fx skabe et område der er helt tætvævet og med en tuftenål kan du lade et område på tæppet skille sig ud ved at have længere luv. Nogle tuftenåle kan lave luv på op til 7-8cm.

Fortsæt med denne proces, indtil du har fyldt tuftestoffet ud. Skift farve og/eller tekstur af garn efter behov.

Her er din tuftemaskine

Din tuftemaskine kommer med saks monteret og er klar til brug med klippefunktionen. Håndtaget skal blot drejes på og ledningen i en stikkontakt - og så er vi klar.

3. Færdiggørelse

Når du er færdig skal du lime dit tæppe. Det kan limes mens det hænger på rammen, eller du kan klippe det ned inden du limer.

Du kan lime tæppet og så klippe helt tæt til kanten - eller klippe dit tæppe 2-4cm fra kanten af tæppet, så du kan folde kanten ind.

Påfør vinyllim (især godt til vægtæpper) eller naturlatex (især godt til gulvmåtter og gulvtæpper).

Filt, stof eller andet materiale kan derefter limes fast til bagsiden. Kanten kan afsluttes med en syning eller der kan limes en tyk snor eller et bånd hele vejen rundt i kanten.

Valg af bagsidestof

Når du skal vælge bagsidestof til dit tuftede tæppe skal du tænke over design og formål. En populær mulighed er at bruge en kraftig filt, som både ser flot og enkel ud og som kan modstå vægten af tuftetæppet. 

En anden populær mulighed er et specialdesignet skridsikkert bagsidestof som både skaber et flot finish og sikrer, at dit tæppe ligger godt fast uanset om det skal ligge frit eller hænge. 

Har du brug for ekstra holdbarhed er kork eller finér også en mulighed. På den måde får du en helt hård bagside som kan sørge for at dit tæppe holder formen.

Det er vigtigt at vælge et bagsidestof, som passer til størrelsen og formen af det tuftede tæppe og sørge for at skære og placere det korrekt for at undgå ujævnheder og skæve kanter.

Hvis du er perfektionistisk anlagt kan det være en flot løsning at påføre en snor eller et stofbånd til kanten hele vejen rundt om tæppet til sidst. Båndet eller snoren kan limes på fx med en limpistol og kan være med til at skabe et virkelig professionelt look.

4. Trimning

Trimning af et tuftet tæppe er en vigtig proces, der giver tæppet dets endelige form og udseende. Det indebærer at skære overskydende garn af tæppet, så det har en jævn og flad overflade, og så alle tråde har den rette længde.

For at trimme er det en god ide at placere dit tæppe på en hård, plan overflade og sikre, at det er strakt ud og eventuelt er midlertidigt fastgjort med fx tæppetape eller lignende, så det ikke bevæger sig under trimningen.

Det er vigtigt at du undervejs i trimningen sørger for at affnugge tæppet. Du kan affnugge dit tæppe ved at glide en gummihandske henover tæppet og på den måde trække en masse overskydende fibre af. For at få de finere fibre fjernet kan det være en ide også at bruge en børste med en særlig fnugkam efterfulgt af en fnugbørste. Undervejs er det også en god ide at støvsuge tæppet.

Der er forskellige værktøjer, du kan bruge til selve trimningen, herunder en tuftetrimmer og/eller en skræddersaks. En tuftetrimmer er et specialiseret værktøj, der er designet til at trimme garn uden at hive det ud af tæppet, så du får et pænt og jævnt resultat. Trimmeren kan bruges både til at trimme hele tæppet - eller dele af tæppet - kortere. Derudover kan du klippe enten med trimmer eller saks i en skæv vinkel for at skabe en smuk overgang mellem kanterne på dine mønstre. Saksen er desuden god til at markere overgangene på tæppet undervejs i trimningen.

Når du trimmer dit tuftede tæppe, skal du sørge for at arbejde forsigtigt og præcist, så du opnår den ønskede længde og udseende. Det kan tage lidt tid og praksis at mestre teknikken, men med tålmodighed og øvelse kan du opnå et flot og professionelt resultat.

Efter trimning kan du bruge en børste eller en kam til at løfte fibrene på tæppet og give det en mere fyldig og blødere tekstur.

Vær forsigtig, når du trimmer dit tuftede tæppe, da det er nemt at skære for meget af og ødelægge tæppet. Tag dig tid og vær tålmodig, så du får et smukt og ensartet resultat.

Lav et ophæng til dit tæppe

Væghængte tæpper er en smuk og unik måde at dekorere dine vægge på. De kan bruges til at tilføje farve, mønstre og teksturer til et rum, samtidig med at de også giver en hyggelig og varm fornemmelse og ikke mindst forbedrer akustikken i rummet markant.

Når det kommer til selve vægophænget er det faktisk kun fantasien der sætter grænser.

Den nemmeste og mest enkle måde at hænge et tæppe op på væggen er ved enten at bruge en stærk montagetape eller søm direkte ind gennem tæppet. Brug dykkersøm der forsvinder ind i garnfibrene og bliver usynlige. Sørg for at bruge tilpas mange søm så dit tæppe ikke kommer til at bukke nedad.

Derudover findes også enkle billedophæng som du kan sy ind i dit bagsidestof så dit tæppe kan hænges op på en skrue i væggen præcis som du ville gøre med en ramme. På den måde er det nemmere at flytte rundt hvis du en dag vil skifte det ud.

Du kan også sy fx en bambuspind fast til top og bund og lade en snor holde tæppet ved hjælp af bambuspinden. Eller montere et sæt klemmer på væggen som kan holde tæppet oppe.

Har du monteret dit tæppe på en træplade kan du også montere den i en svæveramme for at give dit tæppe et kunstnerisk særpræg.

Valg af garntyper til dit tæppe

Garn til tufting kommer i mange forskellige typer og farver, og det er vigtigt at vælge det rigtige garn til det pågældende projekt. Det garn du vælger har stor betydning for dit endelige udtryk, men det bestemmer faktisk også hvor sjovt du har det med processen. Garn kan afgøre hvor lang tid det tager at blive færdig, hvor tæt dit tæppe bliver, hvad det kan holde til og hvordan det ser ud.

Der findes et hav af forskellige garnvarianter, at det kan være en jungle at finde rundt i. For at forstå hvilket garn der egner sig bedst til tufting og til din specifikke idé, er det værd at dykke længere ned i de forskellige typer.

Det er i høj grad et temperamentspørgsmål hvilket garn, du bliver gladest for, men du kan i bund og grund bruge alle typer fibre, når du tufter. Garnfibrene vil selvfølgelig påvirke dit endelige udtryk, men i sidste ende handler det om hvad du skal bruge dit endelige produkt til - og om det skal kunne tåle en tur i vaskemaskinen.

Pindestørrelse

Det er vigtigt at det garn, du vælger, passer til selve øjet på dit tufteværktøj. Vælg en pindestørrelse der fylder øjet ud samtidig med at det stadig kan passere frit igennem. Hvis ikke øjet er fyldt ud risikerer du, at garnet ikke sætter sig pænt i masken i stoffet - samt at det ryger ud af dit tufteværktøj undervejs. Er dit garn for tyndt bør det dobbelttrådes inden du starter.

Derudover kan en tykkere garn sørge for, at dit tæppe bliver endnu mere tæt i udtrykket. Især filtegarntyper er populære til tufting, da de ofte fylder masken i tuftestoffet godt op og skaber et tæt resultat. 

Tæthed mellem rækkerne

Hvis du kører flere gange over de samme masker i dit tuftestof eller hvis du tufter meget tæt lægger du flere lag garn oven på hinanden. Det kan skabe en effekt hvor det sted buler ud på forsiden, fordi der er mere garn i end resten af tæppet. Hvis du hellere vil undgå buler skal du forsøge at lave én række af gangen og ikke lægge flere oven på hinanden. 

Hvor tæt du skal lægge dine rækker af garn afhænger af dit garnvalg og din idé om det endelige udtryk. Hvis dit tæppe skal kunne tåle meget slid kan det være en god ide at lægge rækkerne tæt, så det bliver mere slidstærkt, mens et tæppe, der blot skal hænge på en væg måske ikke  behøver samme tæthed. Du kan tjekke garnets tæthed ved at gå om til forsiden af dit tæppe og forsøge at sprede garnet ud med fingrene. Jo tykkere garn du tufter med, jo længere afstand kan du slippe afsted med at have imellem dine rækker.

  • Uld

    Man kan spinde garn med mange forskellige fibre. Der er animalske fibre som kommer fra dyr som får (uld), alpakaer (alpaka) og angorageden (mohair). De er meget brugt inden for tufting, da de ofte er både bløde og holdbare. Uldgarn har den fordel, at det kan filte sammen, når det udsættes for varme og friktion, hvilket giver en ekstra holdbarhed til tuftede tæpper og tekstiler.

  • Nylon og polyester

    Syntetiske garner som akrylgarn og polyestergarn som er fremstillet kunstigt med kemiske reaktioner. Nylon- og polyestergarn er meget populære valg til tufting, da de er slidstærke og modstandsdygtige over for pletter. Tæpperne er simpelthen ofte lettere at rengøre end uldtæpper, da de ikke vil filtre sammen på samme måde - og flere typer kan vaskes i maskine. 

  • Bomuld

    Til sidst er der selvfølgelig de plantebaserede garner som hampgarn, viskosegarn og bomuldsgarn. De kan være lidt sværere at arbejde med, da især bomuldsgarner ofte er meget tæt spundet, hvilket gør det sværere at skabe et tæt resultat. 

Til sidst er der selvfølgelig de plantebaserede garner som hampgarn, viskosegarn og bomuldsgarn. De kan være lidt sværere at arbejde med, da især bomuldsgarner ofte er meget tæt spundet, hvilket gør det sværere at skabe et tæt resultat. 

Derudover er der også specialgarn til tufting, som er specielt designet til at give en særlig tekstur eller effekt i det endelige resultat. For eksempel kan man bruge kæmpeuldgarn til at skabe en ekstra fluffy tekstur, eller man kan bruge glittergarn for at tilføje lidt glans til et projekt.

Mange garnproducenter blander garnfibrene når de spinder garn, derfor vil du ofte finde garn der er blandet f.eks. 60% uld og 40% akryl. Det er i høj grad et temperamentspørgsmål hvilket garn, du bliver gladest for, men du kan i bund og grund bruge alle typer fibre, når du tufter. Garnfibrene vil selvfølgelig påvirke dit endelige udtryk, men i sidste ende handler det om hvad du skal bruge dit endelige produkt til - og om det skal kunne tåle en tur i vaskemaskinen. 

Hvor meget garn går der på et tæppe?

Det varierer meget hvor meget garn der går på et tæppe. Det afhænger fuldstændig af, hvor tæt du tufter - og hvor tykt garnet er.

Som rettesnor er denne croissant tuftet med Drops Snow filtegarn, og der er brugt 2 gule og 1 sort garnnøgle.

  • Mit garn ryger hele tiden ud af maskinen

    Sørg for at øjet på tuftemaskinen er fyldt helt ud. Er garnet lidt tyndt kan det være du skal tråde dobbelt for at undgå, at garnet glider ud hver gang du tager tuftemaskinen ud af lærredet.

    Sørg også for at garnet løber let op til din tuftemaskine. Det kan være nødvendigt undervejs at "fodre" maskinen med garnet inden du skyder det ind i tæppet.

  • Jeg skærer lærredet op når jeg tufter

    Hvis du skærer huller i dit lærred er det som regel fordi du enten ikke presser dit tuftemaskine hårdt nok i bund, eller at du kører sidelæns eller nedad med tuftemaskinen. Sørg for kun at køre op med masiskinen, og hold et pres hele tiden.

  • Mit garn sætter sig ikke ordentligt fast i lærredet

    Sørg for at pres tuftemaskinen helt i bund mod dit lærred. Du skal holde samme pres som hvis du ville bore et hul i en væg.

  • Jeg kan ikke stramme mit lærred ordentligt op

    Sørg for at monter lærredet før du begynder at stramme det op. Det er virkelig vigtigt at dit lærred er stramt helt fra start.

Vedligeholdelse

Giv din tuftemaskine et langt liv ved at følge vores tips til vedligeholdelse!

Din hårdtarbejdende maskine har brug for hyppig rengøring og olie, for at blive ved med at fungere optimalt.

Det er derfor en god idé at gøre rengøring til en del af din tufte rutine.

Læs mere her

Sådan skifter du mellem klip- og løkkeværktøjet

  • Mads genfandt sin kreativitet med tufting

    Mads genfandt sin kreativitet med tufting

    Mads og kærestens tufteeventyr startede som så mange nye hobbyer kan starte, med tanken: "Det kan vi da selv lave!" Og det fik de ret i. Til daglig arbejder Mads som...

    Mads genfandt sin kreativitet med tufting

    Mads og kærestens tufteeventyr startede som så mange nye hobbyer kan starte, med tanken: "Det kan vi da selv lave!" Og det fik de ret i. Til daglig arbejder Mads som...

  • Psykologen fra Valby blev stortufter

    Psykologen fra Valby blev stortufter

    Maria er 30 år gammel og bor i Valby med sin mand, hendes to piger og en alt for garn-glad kat. I hverdagene arbejder hun som psykolog, men hjemme i stuen, foran sit lærred...

    Psykologen fra Valby blev stortufter

    Maria er 30 år gammel og bor i Valby med sin mand, hendes to piger og en alt for garn-glad kat. I hverdagene arbejder hun som psykolog, men hjemme i stuen, foran sit lærred...

  • Xenia fortæller historier med sine tæpper

    Xenia fortæller historier med sine tæpper

    Xenia er 23 år og kommer fra Sønderjylland men er lige nu i Bergen (Norge) hvor hun studerer en Bachelor i Fine Arts ved Faktultet for kunst, musikk og design...

    Xenia fortæller historier med sine tæpper

    Xenia er 23 år og kommer fra Sønderjylland men er lige nu i Bergen (Norge) hvor hun studerer en Bachelor i Fine Arts ved Faktultet for kunst, musikk og design...

1 af 3